Davis® binnen WerkFit

Davis training en WerkFit traject?

Eind 2016 ben ik gevraagd door mede Davis counselor Inge Meijer om met haar samen te werken binnen haar praktijk Indawa. Zij werkt al veel langer in opdracht voor het UWV in regio Breda. Haar uitgevoerde WerkFit trajecten bestaan voor het grootste deel uit een Davis training en blijken juist daardoor heel effectief te zijn. Ik bied nu onder haar praktijk Indawa ook UWV WerkFit trajecten aan in regio Den Haag/Rotterdam. 

Werkwijze

Ik begeleid mensen die vastlopen of vastgelopen zijn op zowel werk als privé gebied. Een traject begint eerst met een uitgebreide kennismaking, want het hebben van een klik met mij en de methoden waarmee ik werk is belangrijk. Een gekozen traject bij Indawa start daarna met een intakegesprek. In dit gesprek maken we je doelen helder. Gedurende het traject leer je om zelf te werken an de doelen die jezelf aan het begin gesteld hebt.

Je gaat op andere manieren naar jezelf kijken dan je wellicht gewend bent. Tijdens de coaching sessies met de Davis training, NLP oefeningen, lichaam- en systemisch werk waardoor je ontdekt wat wel voor je werkt. Het is een ontdekkingsreis die we samen ondernemen. We gaan daarbij uit dat de oplossing in jezelf zit en ontdekt wat jij nodig hebt en wilt bij het deelnemen aan het dagelijks (werk)leven.

Een WerkFit traject bestaat gemiddeld uit 40 uur. Doorgaans zijn de sessies bij mij in de praktijk, ze kunnen echter ook bij je thuis plaatsvinden, of soms wandelend in de natuur. Je wordt door mij begeleid. Je moet het echter zelf doen en dat is soms hard werken. Je leert zelf weer aan het stuur te zitten en te kiezen waar je je energie aan wilt besteden.

Voor wie

Ik werk in opdracht van het UWV via Indawa. Heb je een ZW-, WW-, WIA- of WAO-uitkering van het UWV en wil je een WerkFit traject bij mij? Bespreek dat dan met je arbeidsdeskundige, werkcoach of re-integratiebegeleider en meld je daarna aan voor een kennismaking bij mij of schrijf je in via Indawa.

Ervaringen van anderen

Ilse (42 jaar, dyslexie): In maart 2017 ben ik bij Wynanda gestart met een WerkFit traject. Zeven jaar lang was ik op zoek naar een passende baan, maar ik koos steeds voor de verkeerde. Ik werkte in seizoensbanen en tussendoor schreef ik bergen sollicitatiebrieven. Tot ik op een moment kwam dat ik dacht ‘zo kan het niet langer. Hoe komt het toch dat ik niet een goede baan vind?’ Mijn hele leven heb ik al moeite met lezen en schrijven, maar door hard te werken was het mij wel gelukt om een HBO diploma te halen. Dat ik moeite had met taal kwam omdat ik een beelddenker ben weet ik nu. Op het moment dat ik bij Wynanda kwam, was ik werkzoekend. Tijdens de coachingsessies gebeurde er heel veel. Oude gevoelens over taal kwamen naar boven en ik leerde nieuwe technieken. Als kers op de taart vond ik al na een aantal maanden een hele fijne baan. 

Man (40 jaar, ADHD, burnout): Een oplossing moet bij iedereen van binnenuit komen. Dat is niet alleen mijn overtuiging, maar ook mijn ervaring van 40 jaar, waarin veel mensen hebben geprobeerd mij iets op te leggen, zonder dat ze erbij stil stonden of ik er baat bij had. Leraren, psychologen, artsen, werkgevers… Ik deed braaf wat ze mij vertelden te doen. Zij kregen het gevoel mij de goede richting opgestuurd te hebben, terwijl ikzelf aan het einde dacht: en hoe nu verder?’

Door ziekte en burn-out zat ik op een gegeven moment thuis en ik wilde weer aan de slag. Het gevoel hebbende dat je geen nut hebt, was funest voor mij. Wat ik ook probeerde, het lukte me niet om zelf mijn eigen leven die ene positieve constructieve succesvolle duw in de goede richting te geven, waardoor ik zelfstandig verder kon gaan met mijn leven op de manier die ik wilde en die het beste bij mij paste. Ik was dan ook erg blij met het re-ïntegratietraject. Ik had inmiddels wel van alles ondernomen om erachter te komen waardoor ik vastliep, maar kon nog steeds niet de vinger leggen op dat ene puzzelstukje, dat het proces van telkens weer vastlopen kon doorbreken.

Dat puzzelstukje kwam toen ik op de website van Beeld-Wijs las over beelddenken. Ineens viel het kwartje, ik dacht heel mijn leven al in beelden. Ik merkte dat al die kleine brandjes die ik probeerde te blussen – brandjes waarvan ik dacht dat het aan mijn hooggevoeligheid, adhd of deels introvert zijn, lag – dat beelddenken juist de bron was die al die brandjes aanstak. Dat beelddenken zorgde eigenlijk voor miscommunicatie tussen mij en de woorddenkerswereld. Zoiets. Ik leerde bij Wynanda als eerste om de negatieve lading die bepaalde woorden in mijn leven gekregen hadden, weer om te zetten naar iets positiefs.

Wynanda gaat heel diplomatiek te werk. Ze bracht twee werelden weer bij elkaar bij mij. Dat was begrip voor mijn wereld, maar ook mijn eigen wereldbeeld bij te stellen en ervoor te zorgen, dat ik weer de taal van de gewone wereld begon te spreken. Ze leerde dat mijn eigen wereld en de gewone prima naast elkaar kunnen bestaan. Ze reisde met mij mee op mijn ontdekkingsreis, en stuurde zo nodig bij, of schrapte iets en evalueerde altijd. Het was voor haar net zo goed een ontdekkingsreis als het voor mij was en dat vond ik wel fijn om te horen.

Als coach maakte ze dat ik mij bewust ging worden van alles en dat ik daar ook naar leerde handelen. Ze leerde me vertragen, een techniek die helpt als je door stress dichtklapt en niet meer helder kan denken. Je geeft jezelf de ruimte om na te denken of rustig te handelen en niet meteen anticiperen op iets dat helemaal nog niet is gebeurd. Vaak wordt er heel zweverig gezegd dat je meer in het hier en nu moet zijn, maar ik wist nooit hoe. Nu gelukkig wel. Vaak zeg ik, als ik druk ervaar: ‘Ik moet niets en ik hoef niets’. Het helpt, echt waar.

Ik zat toch meer onbewust in de slachtofferrol, waardoor ik het gevoel had dat alles mij overkwam, maar we hebben allemaal zoveel invloed op alles en vaak zijn we zelf de boosdoener, doordat we geen grenzen stellen, of over onze eigen grens gaan. Ik ben bewust geworden van veel patronen, heb ze veranderd of aangepast, heb ruimte voor mezelf maar ook tussen mij en anderen gecreëerd.

Ik merk dat ik elke dag nog steeds profijt heb van Wynanda’s coachen en de Davis-methode en dat bepaalde dingen nu echt een gewoonte zijn geworden. Ik bewaak veel beter mijn grenzen en leef veel meer in het hier en nu, waardoor ik veel meer dingen gedaan krijg ook. Ik merk dat mijn energie is veranderd. In positieve zin. Doordat ik met een andere energie een gesprek in ga, weet ik waar ik sta en wat ik wel en niet wil, ik veel dichter bij mijzelf blijf.

Beroepsmatige dienstverlening aangeduid als Davis®, Davis Dyslexia Correction®, Davis Symbol Mastery®, en Davis Orientation Counseling® mag uitsluitend verleend worden door mensen die opgeleid en gecertificeerd zijn door de Davis Dyslexia Association International.